Episod 1 i ”Bara Börje”: ”Allt på rött”

alt på rött

Följ min blogg med Bloglovin

”Allt på rött tack.”

Börje kände sig nöjd. Stannade kulan på rött så dubblades hans sista hundring så att den skulle räcka till 3,33 stora stark istället för 1,66. Börje hade förhandlat fram ett system med Slobodan som gav honom möjlighet att köpa ölen per centiliter istället för hela glas. Därav decimalerna.

Ordet Börje använde när han berättade om detta hemma var ”Genialt” och han förstod inte riktigt varför ingen kommit på det tidigare.

Något så genialt hade han inte gjort sedan han bytte ut innehållet i farsans brännvinsflaska mot vatten när han var 14 år och skulle på fest och planterade bevismaterial som alla pekade mot storasyrran runt flaskan. Klart att Börje tyckte det kändes tufft när farsan sålde syrrans moped som straff, men jädrar vilken fest han fick.

Slobodan hade ägt Gullans Pizzeria & Thai sedan jul förra året och det dröjde inte länge innan han byggde ett alldeles eget roulettbord. Ett roulettbord som bara de allra mest trogna stammisarna då och då fick tillgång till. Det var inte ett roulettbord i Monaco-klass kanske om ärligheten ska fram. Snett och vint och säkert inte helt rättvist då Börje sett att kulan landade på grönt lite för ofta för att det ska vara en slump. Slobodan gjorde sig nog en hacka på spelet.

(Börje hade sett sedelrullen sticka upp alltför många gånger ur Slobodans bröstficka. Men Börje var inte den som inte kunna unna andra framgång. Hans vardag blev inte sämre för att Slobodan har det bra. Men självklart var han lite avundsjuk när Slobodan kör fram med sin merca och parkerar på VIP-platsen utanför Gullans Pizzeria & Thai. En sån skulle man ju ha så klart. Då hade livet varit komplett.)

Men Börje är en man med tur. Det är det inget snack om. Exemplen är många genom åren. Börjes överkvalificerade jobb som vice lagerchef kom till honom med turens hjälp.
Vid en julfest på firman för många åren blev han ihoptussad i lag (det stod ”Teambuilding” på schemat och JOVARS det kan man kalla Teambuilding….) med den kvinnliga lagerchefen och efter alltför många glas rom och cola, så landade de tillsammans i lagrets vilorum.

Under den korta men intensiva affären dem emellan så utlystes den lediga tjänsten som vice lagerchef. Intervjun hölls i vilorummet och därefter var lönechecken ett par tusen större. Veckan efter fick lagerchefen stora skälvan då maken hemma tydligen inte alls var med på planen att ha en förste-älskare på jobbet och förhållandet med Börje var därmed över.

Men jobbet var hans. Tur som sagt, för inte fan hade det med någon charm eller kompetens att göra. De orden låg inte Börje nära när han beskriver sig själv. ”Undrar om lagerchefen tyckte att hon hade tur?” brukade Börje tänka och flabba för sig själv.

Han var inte ensam runt bordet som var placerat i ett kyffe precis bakom pizzaugnen. Placeringen gjorde att det var varmare än i helvetet och alla runt bordet var högröda i ansiktet.

Förutom Börje stod Slobodan där iförd sin bookmaker-keps. Till vänster om Slobodan stod Niklas. En ung student som pluggade filosofi och konstvetenskap. Niklas prioriterade alltför ofta ölen hos Slobodan framför studierna och därför förlängdes studieplanen gång på gång. Högen med studielån var nu på väg att nå ej återbetalningsbara nivåer då Niklas också förstått att chansen att få ett jobb med de ämnena i bagaget var minimal. Imponerande att bygga upp en sådan bitterhet i så låg ålder. Lika bra att ge upp alltså. Skål Niklas!

På Slobodans högra sida satt Siv larvigt högt över bordet på en barstol i sina silverfärgade skor med generande höga klackar. Siv eller ”Morsan” som hon också kallades, jobbade som servitris när Gullan en gång drog igång ett konditori på 70-talet: ”Gullans”.
Siv var också med när Gullans svärson Sylvester övertalade henne att framtiden ligger i att snurra pizzor och blev faktiskt Sveriges första kvinnliga pizzabagare när degmaskinen byttes ut mot pizzaugnar.

Sylvester som var en ambitiös man lärde sig på Komvux ett nytt begrepp, nämligen Företagsam Innovation. Innovation betydde att Thai-mat tillfördes menyn och två thailändskor anställdes snabbt för det nya uppdraget.
Det tog inte lång tid innan det visade sig att en av Thai-damerna var en jäkel på att snurra pizza, dessutom till halva lönen som Siv haft. Sorry Siv!

Siv åkte ut. Det sista hon sade till Sylvester var ”DEN HÄR KÄRRINGEN BLIR DU INTE AV MED”, vilket stämde alldeles utmärkt. Från den dagen har hon suttit med sitt glas rödvin på Gullans Pizzeria & Thai.

Nu var Sylvester borta. Tydligen så ägnade han sig åt lite väl Företagsam Innovation och skakade galler på Asptuna ett par månader. I samma veva dök Slobodan upp och köpte hela rasket av Gullan för en Statoil-påse med kontanter. Gullan drog till Thailand och lever nu livet och Slobodan driver nu ett sunkigt förortshak i ”bästa” klass. Så bra att Slobodan själv trixat dit 3 stjärnor på dörren.

Niklas lade sin insats på nummer 13. 13 var Niklas absoluta värsta otursnummer, men livrädd som han var för att missa den gång kulan till slut stannade på 13, så var det likförbannat alltid det numret han satsade på.

Siv spelar som vanligt inte. Däremot bjuder hon på sitt moralpredikande varje gång. ”Ni bör inte spela killar. Ni kan fastna i spelträsket. Förstår ni inte att det bara är Slobodan som vinner på detta?” Predikan lät faktiskt rätt rimlig och hade den kommit från någon annan än just fylle-Siv så kanske någon hade lyssnat.
Börjes marker värda 100 kronor ligger på rött. ”Nu blir det RÖÖÖÖÖÖÖÖÖTT!” brölade Börje lite högre än vad han egentligen tänkt. Tydligen hade de första 1,66 ölen satt sig lite djupare i hjärnkontoret än vad han trott. Skönt. Han kände fortfarande sina fötter, så helt berusad var han dock ännu inte.

Niklas fingrade nervöst på sin spelmark som låg exakt centrerad på nummer 13. ”Det kommer ändå aldrig landa en kula på nummer 13” sa Niklas. Slobodan stortjöt av skratt och säger högt: ”Kompis! Kommer du ihåg när du var på din mormors begravning?
Då var kulan på nummer 13 tre gånger på raken!” Niklas ser om möjligt ännu mer nedstämd ut. ”Allt går ta mig fan emot” tänkte han högt. Slobodan fnissar lågt och lite för rått för situationen.
Slobodan tittade alla runt bordet djupt i ögonen och frågade ödmjukt: ”Nå mina kycklingar. Är ni redo?”

”Ja för fan” säger Börje. ”Jag har inte varit mer redo sedan frugan erbjöd sex sista gången självmant”. Rykten säger att det var mer än 10 år sedan. Men ”man ska inte göra roliga saker för ofta, då har man ju inget att se fram emot” brukade Börjes fru säga. Det är inte omöjligt att just den inställningen från frugan var det som skapade chansen till att bli vice lagerchef.

”Äh” säger Niklas. ”Redo och redo. Vad fan betyder det? Förlorar gör jag ju likförbannat. Rulla kuljäveln nu så jag får gå hem och skita”.
”Må bäste man vinna” tjuter Siv som nu är märkbart berusad och har lite svårt att sitta rakt på barstolen och lägger till: ”Vinner du Niklas så hänger jag med dig hem!” med en avslutande okontrollerad flirt mot Niklas samtidigt som hon försöker lägga sin sjal förföriskt runt Niklas hals men missar med två decimeter. Nu ser Niklas hängigare ut än någonsin.

Slobodan slänger iväg kulan. Kulan hoppar märkligt mycket och är flera gånger på väg att studsa ur spelet. Slobodan ger då och då bordet en hjälpande knuff för att få hjulet att gå jämnt.
Efter ett par varv bestämmer sig kulan och trillar ned på nummer 13. Svarta nummer 13. Helt tyst i rummet. Hjulet fortsätter snurra men nu mycket långsamt. Kulan ligger stadigt på 13.

”DU VANN” skriker Siv. ”DU VANN NIKLAS!”. Nu vaknar Niklas till och reser sig långsamt. För första gången ser de andra hur lång han faktiskt är när han stolt sträcker armarna mot skyn.

”JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAG VANN!” skriker Niklas och söker ögonkontakt med Börje som sitter helt apatisk och redan funderar på hur i helvete han ska klara sig utan de 3,33 stora stark som hans kropp stenhårt kalkylerat med. Börjes röda ansikte har blivit askgrått.

Niklas segervrål har övergått till triumfvarv runt bordet sjungandes på ”We are the Champions” och försöker få med Siv på en dans. Siv försöker febrilt komma ned från stolen på ett ordnat sätt men brakar istället baklänges raklång ned i Slobodans pizzakartongförråd.
Börje och Slobodan sitter kvar och ser på hjulet som mer och mer bromsar upp. 13. ”Hur i helvete är det möjligt? Niklas vinner ju ALDRIG” muttrar Börje för sig själv.

Till slut har det småskeva hjulet för låg fart för att orka snurra förbi alla ojämnheter och tvärnitar.
Tvärniten är så hastig att kulan trillar över i facket bredvid, röd nummer 27.

”Vinnande nummer är RÖD 27” förkunnar Slobodan.
Börjes högröda färg är blixtsnabbt tillbaks och han vrålar ut sin glädje: ”Jag visste det! Jag visste det! Börje HAR tur! (Börje har en ovana att prata om sig i 3:e person när han lyckas med något.”

Niklas dans fortsätter oavbrutet då Niklas helt och hållet missat upplösningen. Han är nu mycket nöjd med hur likt han låter Freddie Mercury när han klämmer i ”chaaaampiooons” för trettionde gången. Ännu nöjdare blir han när Börje kastar sig i hans famn. ”Vill Börje fira mig? Det går bra nu!” tänker Niklas. ”Kanske borde bjuda hem Siv ändå?”

”JAG VANN!” skriker Börje i Niklas öra. ”VAAAA?” skriker Niklas tillbaks helt utan att det behövs skrika nu när segersången har tystnat. ”Jag vann” säger Börje igen nu nästan viskandes. Niklas sneglar över axeln mot bordet och ser att kulan nu ligger på röd 27.
”SLOBODAN! Jag vann eller hur? Den stannade först på 13!” väser Niklas mot Slobodan.

Slobodan skakar långsamt på huvudet och står med armarna i kors över bröstet. ”Näru kompis. Där kulan ligger när hjulet stannar är det vinnande numret. Regler är regler”

Det börjar flimra framför ögonen på Niklas. Så här nära segerns sötma har han aldrig varit. En vinst hade gjort hans 20-lapp 35 gånger större och han hade gått hem med 700 spänn på fickan. Nu ingenting. Som vanligt. ”Är inte det jävligt typiskt mig” tänker Niklas.
”Niklas! Jag klarar mig på 3 starköl. Jag bjussar dig på de sista 0,33!” ropar Börje med vetskapen att det kan vara hans mest generösa erbjudande hittills i livet.

Niklas skakar långsamt på huvudet och stapplar mot utgången. ”Kom Siv så går vi” ropar han till Siv. ”Glöm det” svarar Siv. ”Jag går bara hem med vinnare!” och klättrar långsamt upp på stolen igen.

Börje och Slobodan går bort till bardisken. Högtidligt häller Slobodan upp tre hela stora stark och måttar med stor exakthet upp ett glas med en tredjedels stor stark i. Börje tar fram sin iPhone 4S och tar ett kort. Ett historiskt ögonblick ska förevigas.

En bra kväll i Börjes liv. Börje-karman fungerar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *