Episod 3 i Bara Börje: Pengarna brinner

IMG_6242

Usch vilken natt Börje haft. Gårdagens otroliga händelser som till slut gav honom den största bonus-checken han hittills sett, hade gjort honom så uppspelt att det var som förgjort att sova.

Nu var det snart dags för klockan att ringa. Ny dag på lagret väntade. ”Hipp, hipp, hurra!” tänkte Börje och kände hur huvudvärk var på väg bara av tanken på jobb. Men det fanns positiva händelser längre bort i horisonten som nog skulle göra även denna dag uthärdlig! Nu ska han bara formulera diverse förklaringar för Ella… Det vore skönt att få det avklarat vid frukosten då den fantastiska helgen närmade sig med stormsteg.

Detta hände efter arbetsdagen då bonusen damp ned i Börjes plånbok:

På bussen på väg hem från jobbet så hade han suttit med sitt fåniga leende och tänkt på hur glad frun skulle bli när han berättade om bonusen och att han tänkt sig att de ska resa tillsammans för pengarna.

”Frun”, eller Ella som hon egentligen heter var ett år yngre än Börje. Ella jobbade som handläggare på försäkringskassan och de hade en helt okej lön tillsammans. Men när deras gemensamma räkningar var betalda så var det sällan så mycket över att det var läge för att boka en resa eller göra något annat extra kul. Det var inte mycket ”gå bananas” i huset. Bolånen tog de mesta av pengarna.

Men nu hade pengar trillat ned från himlen, rakt ned i Börjes ficka. ”Amen” tänkte Börje och funderade på om det här var läget i livet att bli religiös?

Den sista biten fram till radhuset gick han raskt på något av en rekordtid. ”Oj vad Ella ska bli glad nu” tänkte Börje och kände sig nöjd med att han var en sådan super-make. Hoppas Ella berättar om detta för alla hon känner. Kanske till och med på Facebook om han har riktig tur. Rubrik: ”VECKANS MAKE!” och en bild på en stort leende Börje. Kanske några hjärtan också. Det vore något!

Dörren var upplåst precis som den brukar vara när någon av dem är hemma.

Börje öppnade dörren och gick in i ett tyst hus. Efter en stund hör han Ella stöka runt i tvättstugan och han styr glatt stegen dit.

”Ella” ropar Börje. ”Jag är hemma nu!”

Ella svarar inifrån tvättstugan. ”Det var en jävla tur för dig det Börje. Vet du hur trött jag är på att hitta dina strumpor och kalsonger i vittvätten? Nu har jag tvättat sönder min vita favorittröja bara för att ett par av dina jävla skitkalsonger låg invecklade i den.”

”Oj då” säger Börje nervöst utan en vidare plan för dialogen. Det är svårt att tackla Ellas attack och då kan det vara bäst att bara ta det lugnt. En form av att spela död som man gärna gör när Grizzly-björnen anfaller.

”Oj då!” repeterar Ella med en tillgjord röst som ska låta som ett barns och kommer ut och ställer sig framför Börje. ”Oj då. Är det ALLT du har att säga? Fy fan för dig Börje. Jag är så jävla trött på att städa upp efter dig.”

Ella smäller igen tvättstugedörren och går upp på övervåningen med hårda och tunga steg.

Börje stod och tittade efter henne. Den euforiska känslan var totalt bortblåst.

Han tog soppåsen som stod vid ytterdörren och gick ut. En sopa med soppåse. Så kände sig Börje och kollade på klockan. 16.45. Tid för en öl på Gullans Pizzeria & Thai. Lika bra att hålla sig borta medan Ellas härdsmälta svalnade av. Det fanns precis lika många motmedel mot Ellas ilska som mot en pågående jordbävning, det har han lärt sig under alla åren som Ellas make.

Börje gick bort mot det lokala torget som bara ligger ett par minuter från huset. För varje steg han tar så blir han lite mer förbannad. Så otroligt orättvis hon är. Sablar vilken tur att han inte han presentera idén om resa ihop. Nu dök alla svar upp som han borde haft i tvättstugan. Varför blir det alltid så? Han borde sagt något avväpnande i stil med ”Ja men du då!? Är du så perfekt!?” Den hade varit svår att tackla för Ella. ”Den får vi ta nästa gång” tänker Börje.

”Men hur illa kan det vara med ett par fellagda kallingar egentligen?”

VA?!” ropar en äldre dam med rullator som han passerar. ”Jag hörde inte vad du sa? Kallingar? Vems kallingar?”

”Pinsamt” tänkte Börje. Här går han alltså och vädrar sina bittra tankar högt.

”Vallningar” säger Börje. ”Jag frågade om damen har Vallningar”.

Tanten tittar misstänksamt och surt på Börje och går/rullar vidare, nu i ett lite högre tempo än tidigare.

Börje kliver in genom entrédörren till Gullans Pizzeria & Thai. Nu infann sig en helt annan typ av hemkänsla än den han bjöds på för en stund sedan. Äntligen lite RIKTIG avkoppling.

Ett stort lugn råder. Slobodan står och torkar av disken och har fortfarande inte sett Börje. En okänd kort man i grå kostym och slips sitter i ett av båsen med en bärbar dator framför sig.

Nu lyfter Slobodan på huvudet och ser Börje och ropar glatt ”Tjena Börje! Välkommen! Läget?” Det märks att Slobodan känner sig ensam, för så här sprudlande är det sällan man ser honom.

”Jorå det är fint” säger Börje. ”Men var är alla?”

”Siv messade i morse att hon skulle bli lite sen på grund av att hon skulle till tandläkaren med sitt barnbarn. Niklas gick och lämnade in V75:an.” berättar Slobodan.

”Så du är nästan solo Börje! Bara ”Slipsen” i båset som är här.”

Det var INTE ofta en man med slips förirrade sig in på Gullans Pizzeria & Thai. ”Exotiskt!” tänkte Börje som generellt tycker att mångfald är positivt.

Slobodan hade haft roligt åt ”Slipsen” när han kom in genom dörren. Först hade ”Slipsen” frågat efter ett bord med eluttag för datorn. Slobodan hade löst det med en sladdvinda som han placerade mitt på ”Slipsens” bord.

Sedan hade ”Slipsen” blivit sittandes en stund innan han reser sig och kommer fram till Slobodan med frågan: ”Vad är det för lösenord till ert Wi-Fi?” Slobodan hade garvat till och löst Wi-Fi-frågan genom att dela sitt eget nätverk från sin iPhone med ”Slipsen”. Slobodan skrev lösenordet på en lapp och gav denna till Slipsen.

IMG_6242.jpg
Lösenordet till Gullans Pizzeria & Thai´s Wi-Fi

Det hade gjort ”Slipsen” nöjd ett par minuter, men en kort stund efter så kommer han ännu en gång fram till Slobodan: ”Har du lust att komma ut med en meny? Jag är redo att beställa nu.” ”Slipsen” räknade alltså med bordsbeställning. Vart trodde han att ha var? Slobodan pekade med hela handen på den flexibla griffeltavlan där menyn (dock helt oförändrad sista två åren) var spretigt och kladdigt nedplitad. ”Slipsen” valde en kokt torsk utan sås och potatis, men gärna ett par extra salladsblad. och ”Gärna en Ramlösa med lite citron i tack!”

”Kul kille” tänkte Slobodan. ”Han har nog roligt i livet.”

Efter att ”Slipsen” intagit sin spartanska middag så visslar han till och påkallar Slobodans uppmärksamhet. Slobodan som anser att vissla kanske man gör åt en hund men inte åt en respekterad krögare, nonchalerar visslingarna så att ”Slipsen” till slut får lyfta på rumpan och komma fram till bardisken igen. Nu med en lite trumpen uppsyn.

”Ja?” säger Slobodan. ”Jo det vore riktigt gott med en Cortado efter maten” säger ”Slipsen”. Slobodan som är en belevad man vet att det handlar om någon typ av kaffe och tar den enkla vägen ut. ”Det ska bli herrn. Gå och sätt dig så kommer jag ut med Kårrrtadån!”

Slobodan har en liten skvätt kvar i kaffebryggaren som doftar lite bränt. Slobodan slår upp skvätten i en kastrull och häller i lika mycket vispgrädde och värmer på spisen. Därefter häller han upp drycken i ett glas och serverar ”Slipsen”. Inget hjärta eller annat skräp i skummet. En helt slät Kårrrtadå!

IMG_6243.jpg
En lyxig Cortado på Gullans Pizzeria och Thai

”Mmmmmmmmmm……! Vilken god Cortado säger ”Slipsen”, till synes nöjd med livet igen. Slobodan stör sig enormt på att ”Slipsen” denna gång lägger till ett spanskt uttal. ”Streber” tänker Slobodan och bongar in 50 kr för Cortadon bara för att han kan.

Nu var det skönt att Börje kom och balanserade upp sällskapet, så att i alla fall en gäst var en normal (?) och hederlig Svensson. Börje bar sällan slips. Sist var när farsan begravdes och det slipstillfället glömmer han aldrig och säkert inte övriga begravningssällskapet heller.

Den vita slipsen hade fastnat i kistan när de bar farsan genom kyrkogången och när bärarna tillsammans ställde ned kistan på podiet hängde Börje med i en sådan fart att han slog hakan i kistan. Smällen medförde att Börje bet sig så förbannat i läppen att ett stort blodvite uppstod, vilket blev en rätt makaber syn på en man med vit skjorta och vit slips samt på de vackra vita liljorna på kistan. Oj vad det gräts på den begravningen.

Ytterdörren slogs upp och Siv och Niklas forsade in. Eller forsade och forsade. Niklas haltade faktiskt in.

”Vad har hänt?” frågar Börje häpet.

”Äh jag har en riktig skitdag idag” säger Niklas. ”Idag igen. Jag skulle lämna in V75:an och råkade sumpa kupongen precis när jag gått ut från Tobaksaffären och kupongen seglade iväg med vinden. När jag kom ikapp den och skulle sätta foten på kupongen så kommer en tant med rullator från andra hållet och tar också sikte på kupongen, vilket resulterar i att hon ställer rullatorns ena framhjul på min fot och klämde till som fan. Jag skrek till och vände mig om för att inte skrämma slag på tanten. När jag vände mig igen var tanten på väg bort och kupongen var väck.”

Börje garvade så att tårarna trillade nerför kinderna. ”Varför tog du inte bara tillbaks kupongen från tanten?”

”När jag gick ikapp tanten och sa att jag ville ha tillbaks kupongen så tog hon upp sin mobiltelefon där hon hade 112 på kortkommando. Helt utan att säga något slog hon numret till larmcentralen och berättade lugnt och stilla att hon precis här och nu blev antastad av en pervers typ. Dessutom för andra gången idag. Tydligen hade någon idiot erbjudit tanten sina kallingar också.”

”Oj. Tuff tant och tuff dag” sa Börje och rodnade.

”1-0 till tanten. Men hon lär ju inte vinna på kupongen. Det är ju min rad och mina rader vinner inte.” sa Niklas.

Nu stod de äntligen på rad framför Slobodans bardisk. Siv längst till vänster, Niklas i mitten och Börje på högeryttern.

En trio lika munter som ett gäng kommunanställda första måndagen efter semestern.

Tre slagna fighters med en varsin enorm blykeps som fick dem att se ut som tre deppiga gamar.

Mitt i denna misär reser sig gamen längst till höger och ställer sig upp i sin fulla längd. Börje har helt plötsligt kommit på att det är en glädjens kväll. Börje-Karman hade ju faktiskt gett honom en bonus-check, vilket egentligen borde göra allt deppande omöjligt.

”Siv. Niklas.” säger Börje. ”OM ni fick välja precis vad ni vill från denna bar. Vad skulle ni välja då, och jag menar verkligen exakt VAD NI VILL ha helst av allt.”

Siv och Niklas tittar på Börje och försöker förstå leken.

Siv tänkte fortast. ”Jag skulle välja en dubbel ”Sex on the Beach!” (Siv drömde fortfarande våta drömmar om hur Tom Cruise slängde ihop en sådan i filmen Cocktail)

Niklas funderade nu mer på vad kombon ”Sex på stranden” och Siv innebar i detta sammanhang, än på vad han själv skulle välja från baren. Börje frågar igen: ”Du då Niklas. Vad skulle du välja?”

”Falcon Export” svarar Niklas reflexmässigt.

Börje vänder sig till Slobodan: ”Herr Ober: En dubbel Sex on the beach och en Falcon Export tack!” lättad över att Niklas missade chansen att beställa något riktigt dyrt. Skönt med enkla vänner.

Siv ser nu helt lyrisk ut. En dröm går i uppfyllelse. Saknas bara att Tompa Cruise kliver in genom dörren också.

Niklas som ser detta som sin första vinst i livet skiner som en sol och skickar ett SMS till brorsan att han är på väg att få en gratis öl.

Börje ser nöjt på när polarna tar emot sina drycker. Själv tar han ett glas Champagne (Slobodan kallar det Champagne, men det är i själva verket en billig Cava). Det man inte vet gör inte ont och Börje känner sig som självaste James Bond.

Nu står samma trio på samma plats, plötsligt som vinnare. ”Faaaan va gött vi har det” säger Börje och tänker att han nog fick till dialekten så att han lät på pricken som Glenn Hysén.

”Skål mina vänner” tjoar Börje och tre glas slås samman i en härlig skål.

När Börje möter sina vänners blickar ser han tacksamhet, ömhet och en massa kärlek i deras ögon. Siv och Niklas älskar verkligen Börje i detta ögonblick. Var det så enkelt? Bjud på sprit så får du kärlek? Tänk om man fattat det tidigare. Det här måste gå att göra något större av.

”Who is the man?” frågar Börje entusiastiskt i jakt på mer bekräftelse. Siv och Niklas tittar på honom och ler. ”Vaaa?” frågar Niklas. ”Skitsamma” tänker Börje.

Berusad av den villkorslösa kärlek och bekräftelse som strömmar över honom från Siv och Niklas tar Börje ett beslut på stående fot. Denna gång ska det löna sig att vara polare med Börje! Dags att sprida lite Börje-Karma!

Börje ställer sig framför Siv och Niklas och känner sig lite som en president som ska ge nationen ett bevingat tal. Andaktsfullt håller han upp glaset framför sig.

”Mina vänner. Ni har hållit mig sällskap här på Gullans i många år nu. Vi har hållit ihop i vått och torrt. Vi har varit glada åt varandras medgångar (ibland även motgångar om hela sanningen ska fram) och ni är mina allra bästa vänner.” Börje brukar i deppiga stunder tänka ordet ”enda” istället för ”bästa”, men man får ta det som finns. ”Ni har säkert frågat er många gånger när det ska löna sig. Svaret på den frågan är IDAG. I helgen åker vi tre med Finlandsbåten till Helsingfors. No limits. Börje bjuder.”

Tystnad och därefter mer tystnad. Till slut börjar Niklas snyfta. Siv lyfter armarna mot taket som för att tacka högre makter.

”Vill ni följa med?” frågar Börje.

”JAAAA för fasen!” skriker Slobodan som därmed bjöd in sig själv till denna expedition. Slobodan tar en stor klunk ur Niklas Falcon Export vilket får Niklas att se lite ängslig ut.

”Ja verkligen” svarar Siv med darrande stämma, och ”Ja tack” hulkar Niklas till slut fram, nöjd nu när Slobodan fyllt på hans glas igen.

Bra säger Börje. Let´s go Bananas!

 

I episod 4 kommer du att få läsa om hur denna expedition presenteras för Ella och du får även chans att följa med ombord på båten och följa gängets äventyr.

Följ bloggen genom att registrera din e-mail här på sidan. I mobilversionen finns rutan längst ned och i laptopen hittar du den i högerkanten.

Tack för att just du följer Börjes raka väg genom livet!

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *