Episod 18 i ”Bara Börje”: Din fru…?

Bara som Börje

Taggad till tänderna hoppar Börje av bussen 07:53, en timme senare än vanligt. Slobodans ord hörs fortfarande i Börjes huvud, fjäska!

Planen är lagd, också därför det sena anländandet till jobbet. En platta Falcon Export i muta till Gurkan för skiftbyte hjälper Börje att iscensätta steg 1 i planen mot att bli den nya lagerchefen. Exakt 08:00 brukar de högre cheferna dundra in via receptionen, alltid glada och lismandes; Hej! Hur är det med barnen? Hur var spinningpasset? Var krogen värd alla Michelinstjärnor?

Börje brukade skoja på lagret om att företagsledningen är mingelexperter istället för företagsledare men det är precis den vägen som Börje tänkt att nyttja idag. Iklädd skjorta, v-ringad tröja och chinos väljer Börje huvudentrén istället för lagerporten som normalt brukas av lagerpersonalen. Attachéväskan känns plötsligt överdriven och Börje funderar på om han ska slänga den i buskaget utanför entrédörren men bestämmer sig ändå att ta trappan upp mot receptionen med ett fast grepp om handtaget.

Upp för trappan, varje steg går långsammare och långsammare ju mer Börje tänker på hur de inövade mingelfraserna kan bli helt fel beroende på hur Börje blir tilltalad.

  • God morgon Börje! Säger receptionisten glatt.

  • God morgon! Säger Börje och inser att receptionen är tom på minglande tjänstemän.

Genom panoramafönstret ser han hur VD:n kör över gården med sin bil och från andra hållet kommer Slipsens bil. Som om det vore en inövad parad följer hela fem tjänstebilar upp och alla sju bilarna parkerar nästan samtidigt bredvid varandra och fyller därmed hela tjänstemannaparkeringen.

Börje står i receptionens panoramafönster på andra våningen och studerar hur invant alla samlas i en liten grupp bakom bilarna, VD:n klappar några på axeln och alla skrattar glatt med varandra. Satan i gatan! tänker Börje, jag missar hela tillställningen. Samtidigt verkar gruppen komma av sig och tittar undrande upp mot Börje. Börje liksom hoppar snabbt bakåt ett steg så att han inte längre syns. Va sjutton gjorde jag så för, nu verkar det som om jag smygtittar på dem, säger Börje högt för sig själv.

Nu eller aldrig, tänker Börje och går nedför trappan. Halvvägs ner möter han hela gruppen och som om man tryckt in mute på fjärrkontrollen tystnar de samtidigt och tittar förvånat på Börje. Börje stirrar stumt tillbaka.

– Ja? Säger VD:n frågande.

– God morgon Börje! Har det hänt något? Fortsätter VD:n när Börjes svar uteblir.

Alla de inövade fraserna är som bortblåsta och Börje letar frenetiskt i minnet efter minsta,  trevliga konversationsinledning.

– Din fru, säger Börje plötsligt.

– Va? Säger VD:n oroligt. Har det hänt något? Vem har ringt? Vad har hänt? Men säg något Börje!

VD:n blir långsamt vit i ansiktet i takt med att Börjes svar dröjer och Slipsen lägger en tröstande hand på VD:ns axel. Börje blir så överrumplad av den plötsligt oroliga stämningen att han varken förstår VD:ns frågor eller, än värre, inte får fram några fler ord.

– Men för Guds skull Börje! Berätta vad som hänt min fru och vem som ringt hit, kvider VD:n.

Börje finner sig äntligen och rättar sig med;

– Och hur mår din fru? I en mycket kontrollerad ton.

– Va? Utbrister VD:n. Vad menas? Har något hänt med min fru eller inte?

– Naä, det tror jag inte, jag vill bara veta om din fru mår bra? säger Börje så nervöst att det blir en stammande viskning.

VD:n blänger ilsket på Börje, tränger sig bryskt förbi uppför trappen och fräser att Börje ska ge fullkomligt tusan i hur hans fru mår. Kvar står Börje och ler mot övriga gruppen utan att riktigt förstå vad som just hände.

Nu var planen igång. En OK start men inte mer. 3 slipsar av 5 i betyg. Det skulle bli betydligt bättre framöver.

Följ bloggen genom att registrera din e-mail här på sidan. I mobilversionen finns rutan längst ned och i laptopen hittar du den i högerkanten.

Om du gillar den så vore det jättekul om du trycker just Gilla och kanske till och med delar den.

Tack för att just du följer Börjes raka väg genom livet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *