Episod 21 i ”Bara Börje”: Thailand får det bli!

IMG_2150

”Satan i gatan vilken bonn-flax” mumlade Börje för sig själv, med blicken fäst på Triss-lotten han precis skrapat. 20.000 kr.

T J U G O T U S E N kronor!!!! Världsklass banne mig.

”´Bonn-flax´ förresten. ”Vart fasen kommer det uttrycket ifrån och vad betyder det? Och varför använder JAG det uttrycket om jag inte fattar vad det betyder?” Börjes tankar seglade allt för ofta lite för långt ifrån honom och han var tvungen att ge sig en mental örfil för att vakna till sans igen och titta tillbaks på lotten.

Vilket skrap!

”Vann du något” frågar Slobodan från andra sidan bordet och väcker därmed Börje ur hans trans.

”Ehhh…….. Nä!” blåljuger Börje, samtidigt som han känner rodnaden slå på blixtsnabbt. Röd i fejset försöker Börje att le, ta en stor klunk av ölen och samtidigt pressa fram ”Man vinner ju aldrig på lotter. Är det någon som gör det? Kände du förresten hur varmt det blev?”, med ett par svettpärlor väl synliga på pannan.

”Inte jag heller” muttrar Slobodan bittert, helt utan spår av att märka Börjes plötsliga panik-attack-nervositet.

Slobodan och Börje hade fått 10 trisslotter att dela på av Siv, som ”tack för hjälpen” häromdagen. Siv hade lyckats med konststycket att luta sig bakåt så pass mycket med sin barstol att hon rasat baklänges rakt ned i en kundvagn som Hale Harry, byns mest kände uteliggare, hade tagit med sig in i restaurangen och där i fastnat med sitt ena örhänge och därmed öra i kundvagnens gallerbotten.

Slobodan och Börje hade rullat in Siv i köket och försiktigt hjälpt henne loss.

Därav trisslotter. Ska sanningen fram så var det inte så mycket ”tack för hjälpen”, utan mer en regelrätt muta för att de foton som både Slobodan och Börje tagit med sina mobiler, ögonblickligen raderades…. Vänskap på högsta nivå med andra ord.

Siv hade kutat iväg blixtsnabbt till Bullens Tips & Tobak och köpt lotterna som hon utan krumelurer gett till gossarna Börje & Slobodan.

”5 till dig och 5 till mig Börje” hade Slobodan sagt, samtidigt som han som en van kortspelare fördelade lotterna dem emellan.

”Ska vi inte parta då” undrade Börje, som utan att vara ett matematiskt snille räknat ut att oddsen att vinna i alla fall något, förbättrades avsevärt om han hade vinstchans på 10 lotter istället för 5. Fy fan för att se glidarsnubben Slobodan dra en ny vinstlott här i livet. Nog för att de var bra polare, men nån jädra gräns måste det få finnas för vad man ska unna en vän….

”Klart vi partar! Fifty, fifty!” – Slobodan är med på noterna direkt och kastar sig över första lotten och med ett par kraftfulla stryk med toppen på en gaffel, blottar alla nio fälten på två sekunder. En makalös effektivitet.

När Slobodan är på lott nr.3 är Börje på första lottens sista ruta. Börje synar lotten noga. En ruta med 100.000 kr. En med 50.000 kr. Två med 150 kr. Två med 30 kr (Bägge med fyrklöver dock!) Två med 20.000 kr. En ruta kvar att skrapa.

Börje hade skrapat fram rätt många 30-kronorsvinster genom åren och det hade inte bidragit med så där ofantligt mycket lycka, bland annat eftersom det brukade behövas 10 lottköp á 30 kr för att få tillbaks 30 kr. Det var nog inte så Warren Buffet byggde upp sin förmögenhet gissade Börje.

”Skitsamma” tänkte Börje och skrapade sista rutan. Långsamt såklart. Lite drama måste man få för slantarna. En liten 2:a uppenbarar sig. Börje var inte rutinerad nog för att kunna se om 2:an hörde till en 2000:kronors eller en 20.000:kronors….. ”Fasen om det inte bli liiiiite spännande ändå Börje!” mumlade Börje för sig själv. Slobodan tittar på Börje och frågar ”Vann du något?”, en fråga som Börje mycket väl hör men tok-nonchalerar.

Sista delen av ruta 9 skrapas. Allt kludd borta nu. Börje blåser på lotten för att få bort skräpet. 20.000 kr. 20.000 kr är nu blottat. Två tidigare rutor med 20.000 kr och nu en till. 2 + 1 = 3. 3 likadana belopp = vinst. 20.000 kr. Börje känner sig yr.

”Vann du något” frågar Slobodan ännu en gång från andra sidan bordet, nu betydligt högre och väcker därmed Börje ur hans trans.

”Ehhh…….. Nä!” svarar Börje, samtidigt som han känner rodnaden slå på blixtsnabbt. Röd i fejset försöker Börje le, ta en stor klunk av ölen och samtidigt pressa fram ”Man vinner ju aldrig på lotter. Är det någon som gör det? Kände du hur varmt det blev?”, med ett par svettpärlor väl synliga på pannan.

”Inte jag heller” muttrar Slobodan bittert, helt utan spår av att märka Börjes plötsliga panik-nervositet.

”Ska du inte skrapa de andra lotterna Börje?” frågar S och nickar mot 4 friska trissisar på bordet.

”Nä gör det du som har tur!” fnittrar Börje fram, samtidigt som han reser sig från bordet. ”Jag måste gå hem nu. Vi ses!”

Börje som aldrig någonsin lämnat restaurangen snabbt och utan beslutsångest, vänder på klacken och lämnar en förvirrad och något besviken Slobodan bakom sig.

Slobodan tittar kort efter Börje och rafsar därefter åt sig Börjes lotter och fortsätter skrapa.

Efter att ha kommit ut ur restaurangen och garanterat är utom synhåll, så börjar Börje springa. Springa på ett sätt som han säkert inte gjort sedan har var 12 och penalisten till gympalärare till slut hade fått Börje att klara av att springa 60 meter genom att bussa sin tyska, stenhårda 100 kg´s schäfer efter Börje. ”Allt var fasen inte bättre förr!” tänkte Börje och kända ilskan mot gympaläraren krypa upp ur minnesbanken.

Börje slutade inte springa förrän han var hemma vid dörren. I all förvirring krävdes att han testade alla 5 nycklar han har på knippan, innan han hittar rätt och kommer in i sitt hem. Det är tyst. Bra. Ingen hemma som kan ta lotten ifrån honom. Börje blir medveten om hur knäppt det är att han tänker tanken att någon ska ta lotten ifrån honom i hans eget hem och ännu knäppare blir känslan när han ser sig i spegeln ståendes och trycker lotten mot bröstkorgen som en förortens Gollum som funnit sin ring.

”TAGGA NER!” skriker Börje till spegeln och går förbi densamma ut i köket. Han lägger lotten på bordet. Ingen tvekan nu, 20.000 balubas. 20 lakan. 20 stora sköna tusingar.

Sist han hade lite flyt (Oförtjänta bonusen!) så drog han på kryssning med polarna. Den här gången borde frun få vara med på lite skoj.

Bananas i Thailand får det bli.

 

Fortsättning följer.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *